Radovan Đuričić – Ljudi su nezadovoljni načinom vraćanja zemljišta u procesu restitucije

0
126

Zvaničnici najavljuju da će proces restitucije biti završen za koju godinu, ali je Radovan Đuričić iz Udruženja „Restitucija“ se ne slaže s takvim predviđanjima. On ukazuje da je ogroman broj ljudi  po sudovima jer nisu zadovoljni načinom vraćanja zemljišta u procesu restitucije.

Proces  vraćanja zemljišta prema Zakonu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju tekao je dosta otežano i tek pet godina po donošenju zakona počelo je da se vraća poljoprivredno i šumsko zemljište koje je prošlo proces komasacije, a u januaru ove godine i zemljište koje je prošlo arondaciju. Koji su razlozi otežanog vraćanja poljoprivrednog i šumskog zemljišta u odnosu na nekretnine pitali smo Radovana Đuričića iz Udruženja „Restitucija“.

Prema podnetim zahtevima, potražuje se veliki obim imovine, ali je takođe veliki deo te imovine vraćen starim vlasnicima. Na primer, od 100.000 i 110.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, do sada je vraćeno više od 85.000, zatim je vraćeno oko 618 hektara građevinskog zemljišta, šumskog oko 6.275 hektara, ali i 5.117 poslovnih prostora, 1.173 stanova, 1.305 zgrada – ukratko, 7.595 objekata ukupne površine 567.500 kvadratnih metara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here