Vučić otpočeo konsultacije o formiranju vlade

0
58

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je danas konsultacije o formiranju vlade sa predstavnicima 12 lista koje su na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila uspele da pređu cenzus, a prvog dana su razgovori obavljeni sa predstavnicima manjinskih lista.

Prvo je održan sastanak sa Šaipom Kamberijem, liderom Koalicije Albanaca Doline, koja je nakon glasanja u Velikom Trnovcu osvojila jedan mandat. Po završetku sastanka, Kamberi je rekao da nije bilo konsultacija o tome da oni budu članovi vlade, da to za njihovu koaliciju nije prioritet i da je cilj rešavanje problema sa kojima se suočavaju Albanci. Takođe, zahtevaju da se ispuni plan u sedam tačaka.

Na konsultacije su potom stigli predstavnici liste “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu). U zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike došli su predstavnici liste, koje je predvodio predsednik DSHV Tomislav Žigmanov. Ta manjisnka lista imaće dva mandata u novom sazivu Skupštine Srbije. Žigmanov je izjavio nakon konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da postoji spremnost da oni uđu u buduću vladu, ukoliko se, kako je rekao, pronađe konsenzus o “pitanju vrednosne, programske i pozicije eventualnih predstavnika hrvatske zajednice u toj vladi”.

Predstavnici liste “Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić“ stigli su potom na Andrićev venac. Lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić, u pratnji svojih koalicionih partnera, došao je u Generalni sekretarijat predsednika Republike pet minuta pre početka sastanka, koji je planiran za 12.45. Manjinska lista “Muftijin amanet” imaće u budućem sazivu parlamenta tri mandata. Razgovorom sa predstavnicima liste “Muftijin amanet”, Vučić je završio današnju “rundu” konsultacija, koje će se nastaviti sutra i narednih dana.

Iako je bilo predviđeno da u 10 i 15 počnu konsutlacije sa predstavnicima SDA Sandžaka, ta stranka je saopštila sinoć da se neće odazvati pozivu predsednika, navodeći kao razlog zločin u Srebrenici 1995. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here