Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prisustvovao je rano jutros u Subotici akciji usmerenoj na suzbijanje krivičnih dela i prekršaja koje čine migranti, a koju sprovodi operativna udarna grupa koja je formirana 4. jula po njegovom naređenju.

Operativna grupa, koju čine predstavnici Uprave kriminalističke policije, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice, Uprave granične policije, Uprave policije, Sektora unutrašnje kontrole, Bezbednosno-informativne agencije i policijskih uprava za grad Beograd, Sombor, Subotica i Kikinda tokom trajanja akcije rasvetlili su krivična dela počinjena od strane iregularnih migranata, koja su izazvala posebno uznemirenje javnosti. Ministar Vulin je istakao da je Srbija organizovana i humana zemlja i da se u Srbiji poštuje zakon.

Operativni timovi na području Policijske uprave za grad Beograd, kao i policijskih uprava u Kikindi, Subotici i Somboru, preduzeli su mere prema 85 ilegalnih migranata, od kojih je šest uhapšeno, a protiv dvojice su podnete krivične prijave zbog sumnje da su počinili različita krivična dela. Četrdeset iregularnih migranata sprovedeno je u Padinsku Skelu prema Zakonu o strancima, dok su protiv još 40 podnete prekršajne prijave. Policija je zaplenila tri automatske puške, četiri pištolja, 12 komada različitih noževa, mačete, satare i boksere, kao i 182 komada municije različitog kalibra. Takođe, zaplenjena je manja količina marihuane i tableta koje se nalaze na listi psihoaktivnih supstanci, 12 mobilnih telefona, tri falsifikovane lične karte i tri falsifikovana pasoša.