Letnji Vrači – Kozma i Damjan

0
194

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetog Kozmu i Damjana – svete Vrače.

Kozma i Damjan bili su lekari i čudotvorci, a mnoge zdravstvene ustanove ove svetitelje i lekare danas slave kao zaštitnike svoje profesije. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Veliki broj domova u Srbiji ih obeležava kao krsnu slavu. U crkvenom kalendaru praznik je danas obeležen crnim slovom. Praznik svetih vrača Kozme i Damjana obeležava se u hramovima Srpske pravoslavne crkve, pravoslavnim domovima i mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama koje svetitelje i lekare slave kao zaštitnike svoje profesije.

Sveti vrači obeležavaju se s uverenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cele godine. Bolesnici se zavetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave, a u narodu postoji verovanje da na ovaj praznik nije dobro raditi teške fizičke poslove, ali i da se bez preke potrebe ne izlazi iz kuće.

Ovaj praznik se slavi i kao zaštita od udara groma. Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa “radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi” pa su u narodu poznati kao “sveti bezsrebrenici”. “Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć”, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je “Kozma ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata”. Ovi sveci se slave dva puta godišnje – 14. jula kada je umro Kozma i 14. novembra kada je umro Damjan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here