Vučić nastavio konsultacije o formiranju vlade

0
82

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je konsultacije o mandataru nove vlade sa predstavnicima izbornih lista Saveza Vojvođanskih Mađara, Zavetnika i koalicije Patriotskog bloka.

Delegacija SVM – Ištvan Pastor, Balint Pastor i Elvira Kovač – prva je bila na razgovorima s predsednikom Aleksandrom Vučićem, drugog dana konsultacija o mandataru. Pastor je posle sastanka rekao da je sa predsednikom Vučićem dogovoreno da ta partija bude deo vladajuće većine u Skupštini, kao i da bude u Vladi. Naveo je da SVM neće tražiti da ima ministre, već će se zadovoljiti mestima državnih sekretara. „Očekujem da definišemo koalicioni sporazum koji ćemo potpisati, a koji je i do sada bio vrsta putokoza o političkom delovanju, zakonodavnoj delatnosti i obavljanju različitih dužnosti“, rekao je Pastor.

Nakon sastanka sa predstavnicima SVM-a, Vučić je razgovarao sa delegacijom Zavetnika. Srpska stranka „Zavetnici“ će ostati državotvorna opozicija spremna da pruži podršku odbrani državnih i nacionalnih interesa izjavila je predsednica te partije Milica Đurđević Stamenkovski. Objasnila je da „Zavetnici“ neće biti deo Vlade, jer dosadašnja politička praksa, kadrovska selekcija i programski postulati koje je primenjivala vladajuća koalicija „nisu kompatibilni“ sa stavovima „Zavetnika“. Dodala je da će poslanička grupa „Zavetnici“ inicirati usvajanje rezolicije kojom bi se Srbija obavezala da nijednoj međunarodno priznatoj državi neće uvesti sankcije, čime će biti sačuvane politička stabilnost i vojna neutralnost.

Usledio je sastanak sa predstavnicima koalicije „Patriotski blok“, koju čine Dveri i POKS koji predvodi Žika Gojković. Pokret Dveri preneo je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ne želi da bude bilo kakav deo „Vlade kontinuiteta Srpske naprede stranke“, koja je upropastila zemlju, jer ne smatra da ti ljudi i dalje mogu da vode državu, izjavio je lider te partije Boško Obradović. Obradović je posle konsultacija o formiranju Vlade izjavio da je dosadašnja Vlada Ane Brnabić „upropastila nekoliko ključnih javnih preduzeća i da će u ekonomskoj i energetskoj krizi, koja predstoji, nastati kolaps države, koja će izgledati kao Elektroprivreda Srbije danas“.

Inače, SVM će u parlamentu imati šest poslanika, Zavetnici 10 poslanika, koliko će imati i lista „Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here