Krompir u Srbiji u maju je bio čak 208,3 odsto skuplji u odnosu na maj prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Zvanična statistika svakog meseca objavljuje indekse cena domaćih proizvođača u oblasti poljoprivrede i ribarstva. „Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u maju 2022. godine, u odnosu na isti mesec 2021. godine, povećane su za 30,4 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: žita (38,1 odsto) i stoka i živina (35,8 odsto)“, objavio je RZS. Međutim, nijedan prikazani proizvod nije višestruko uvećao svoju cenu, kao što je to slučaj sa krompirom.

Cena pšenice, veća je za 65,1 odsto u odnosu na maj 2021, kukuruza 31,3 odsto, dok su mleko i jaja skuplji za nešto više od 28 procenata.

Krompir je u aprilu ove godine u Srbiji bio 193 odsto skuplji nego u isto vreme prošle godine jer su, prošlogodišnja suša i veliki uvoz, uglavnom iz Francuske, destimulisali domaću proizvodnju.

Istraživanjem su, kako objašnjavaju u RZS, obuhvaćena privredna društva i preduzetnici koji obavljaju otkup proizvoda poljoprivrede i ribarstva neposredno od porodičnih gazdinstava u cilju prodaje ili prerade otkupljenih proizvoda, kao i pravna lica koja obavljaju prodaju proizvoda poljoprivrede i ribarstva iz vlastite proizvodnje.