Nedimović – Uskoro ukidanje zabrane izvoza žita

0
61

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je uskoro ukidanje zabrane izvoza žita, sa druge strane poljoprivrednici iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije nisu zadovoljni razgovorom sa ministrom o ispunjenju njihovih zahteva.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je  nakon sastanka sa predstavnicima Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, da će Vlada na narednoj sednici doneti odluku o slobodnom izvozu žitarica, što je bio njihov glavni zahtev. Nedimović je naveo da je na sastanku postignut dogovor i o nekim tehničkim stvarima u vezi sa poljoprivrednim kreditima i o odlaganju plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u delovima sa ekstremnom sušom. On je preneo da su poljoprivrednici tražili i vraćanje iznosa premije za mleko na nivo iz prvog kvartala, ali da ih je zamolio da sačekaju nedelju dana da ta odluka bude razmotrena .Sa druge strane poljoprivrednici iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije nisu zadovoljni razgovorom sa Ministrom o ispunjenju njihovih zahteva. Predsednik Udruženja “Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije” Vukašin Baćina kaže da sada od Ministarstva poljoprivrede zavisi hoće li ubuduće biti protesta poljoprivrednika širom zemlje ili ne. ” Ministar Nedimović je spreman da ukine zabranu izvoza pšenice, spreman je i da uvede moratorijum na kredite koje imaju poljoprivrednici. Takođe da odloži plaćanje zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, jer ljudi zbog suše ne mogu da plate zakup. Nismo zadovoljni drugim stvarima u podsticaju stočarstvu, gde može samo da nam odradi premiju mleka da podigne na 15 dinara. To su sve obećanja, tražio je od nas nedelju dana da realizuje svoja obećanja, toliko ćemo mu dati”, rekao je Baćina.

Ministar je naveo da u vezi sa zahtevima poljoprivrednika o subvencionisanom dizelu i mineralnom đubrivu ne može još da govori. “O tome ćemo narednih dana iz prostog razloga što moramo da vidimo šta se dešava u svetu sa naftom i đubrivom. Mi kupujemo dosta đubriva, ali ne možemo znati u kom trenutku ćemo ga dopremiti, jer su neverovatni logistički probelmi na prostoru Dunava i treba nam još malo vremena da bismo mogli dati konktrena rešenja”, objasnio je Nedimović.Potpredsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Radoslav Adamović kaže da su nezadovoljni razgovorom sa ministrom Nedimovićem koji je rekao da se rešavanje njihovih zahteva za ukidanje akcize na gorivo za 100 litara dizela po hektaru i subvencije dela cene mineralnog đubriva mora odložiti do formiranja nove vlade. Zahtev za subvencijom od 300 evra po hektaru, prema rečima Adamovića, biće odložen do sledeće godine i projektovanja republičkog budžeta.

Mi ćemo ovo da guramo do kraja. Nas zanimaju sistemska rešenja i da se to konačno reši, da ne moramo zbog svake situacije da dolazimo u Beograd da tražimo pomoć. Idemo do kraja, da konačnao uvedemo red u srpski agrar” rekao je predsednik Inicijative  Vukašin  Baćina.Ocenio je  da poljoprivrednici gube tri dinara po kilogramu sa sadašnjom cenom pšenice, jer je otkupna cena 25 dinara, a proizvodna  38 dinara.Sve ispod 45 dinara za kilogram je malo. Da bi poljoprivednik mogao da  zaradi, da otplati zakupe i troškove kaže Baćina i  naglasio da je Nedimović poslao dopis Republičkim robnim rezervama da kvotu od 131.000 tona pšenice mogu da otkupljuju direktno od proizvođača, a ne od otkupljivača.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here