Zoran Sandić – Nadam se da će pitanje odnosa SPC i Crne Gore biti pozitivno rešeno

0
23

„Dobro je što se konačno, posle antisrpske vlade Mila Đukanovića i posle vlade Zdravka Krivokapića od koje se mnogo očekivalo, pitanje odnosa Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore rešava, nadam se povoljno i za Srbiju i Crnu Goru i za srpski narod u Crnoj Gori“ izjavio je potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije Zoran Sandić.

U Temeljnom ugovoru između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore navodi se da Crna Gora priznaje kontinuitet pravnog subjektiviteta SPC i jemči nepovredivost prava svojine i državine nad manastirima, hramovima, zgradama i drugim nepokretnostima i prostorima u njenom vlasništvu, u skladu sa pravnim poretkom države a ostavljena je mogućnost uvodjenja veronauke u školama. Zorana Sandića, potpredsednika Novog DSS pitali smo kako vidi odnos države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da li očekuje da će nova vlada imati bolji odnos prema SPC.

Komentarišući izjavu premijera Crne Gore Dritana Abazovića da se pojedinci ne plaše Temeljnog ugovora već Europola i borbe protiv kriminala, predsednik Crne Gore Milo Ðukanović je ocenio da je reč o zameni teza. “Pokušava se pustiti magla, da bi se pod plaštom fingirane borbe protiv kriminala i korupcije pokušale sakriti određene slabosti”, poručio je Ðukanović i ocenio da je vlada napravila dve greške – prva je napuštanje evropske agende, a druga zbrzana procedura usvajanja Temeljnog ugovora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here