Ivan Pajović – O povećanju minimalca

0
215

U Srbji je preko 600 000 ljudi zaposleno u javnom sektoru i mogu da se raduju pričama da će doći do povećanja minimalca a šta ćemo sa privatnim sektorom, pita se doktor ekonomskih nauka Ivan Pajović.

Sindikati su nezadovoljni predlogom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da minimalac za sledeću godinu bude 40.000 dinara i ne isključuju mogućnost generalnog protesta. Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije  Zoran Mihajlović izjavio je da je prekoračen prag tolerancije. Mihajlović je rekao da je računica pokazala da “sindikalna” korpa, a to je stvarna korpa neophodnih namirnica, a ne statistička, košta 53.000 dinara. Koliko bi trebalo da iznosi minimalac u Srbiji i da li je stav Saveza samostalnih sindikata opravdan pitali smo doktora ekonomskih nauka Ivana Pajovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u dogovoru sa Socijalno-ekonomskim savetom pokušati da „izgura“ da minimalac za sledeću godinu iznosi 40.000 dinara, što je 340 do 350 evra. On je rekao da će minimalac značajno da poraste, 14-15 odsto u odnosu na ovu godinu, a ne dramatično da se ne bi ugrozio opstanak investitora, naročito nemačkih, japanskih i kineskih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here