Nedimović obećao da neće biti zabrane izvoza suncokreta

0
47

Nakon jučerašnjeg sastanka sa Branislavom Nedimovićem ministrom poljoprivrede, predsednik Udruženja poljoprivrednika i seljaka Srbije Vukašin Baćina izjavio je da je ministar obećao da neće biti zabrane izvoza suncokreta, a kad nema zabrane i cena može da se tržišno formira.

Naglasio je da je još četiri njihova zahteva  uzeto u razmatranje dok ih je za peti, koji se tiče naplate takse za odvodnjavanje, Nedimović uputio na pokrajinskog premijera Igora Mirovića. Zatražena je pomoć zbog posledica suše u Vojvodini, pogotovo u Banatu. „Ceo Banat je u problemu zbog suše. Ministar će nam pomoći tako što će napraviti kontakt sa bankama i u narednih nekoliko dana banke će dobiti saglasnost od Ministarstva da se odlože krediti na godinu dana svim poljoprivrednicima“, rekao je Baćina i dodao da će to pomoći poljoprivrednicima da prežive ovu sušnu godinu.

Ministarstvo će odložiti plaćanje zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u regionima gde bude proglašena suša. „U pitanju je dobar deo Vojvodine, Nedimović je kazao da će biti proglašena suša na teritoriji celog Srednjeg i Severnog Banata. Na ostalim mestima biće proglašena na nivou lokalnih samouprava, a ministarstvo će to učiniti uz praćenje nivoa padavina preko RHMZ-a“. Ocenio je da to poljoprivrednicima mnogo znači jer nemaju novca da plate taj zakup. Razgovarano je i o cenama dizela i veštačkog đubriva, ali  je za te namene neophodan rebalans budžeta da bi došlo do državne podrške. „Treba da sačekamo rebalans budžeta. Do tada povećane su kvote na NIS pumpama za gorivo. Pa poljoprivrednik može da natoči tri puta dnevno“, rekao je baćina i ocenio da ni takvo rešenje nije dovoljno dobro jer NIS pumpe mogu da budu i udaljene. „Uspeli smo da se dogovorimo sa ministrom da od sledeće godine Ministarstvo tu subvenciju za gorivo nama da preko računa i da mi možemo sami da sipamo gorivo na najbližoj benzinskoj pumpi“, rekao je on.

Na zahtev da se isplate preostala sredstva poljoprivrednicima za kupljenu mehanizaciju odgovor je da je i za to potreban rebalans budžeta. Ministar je Rekao da će gledati da do kraja godine isplati sva sredstva koja su potrebna. Te da će u slučaju da nešto zakasni, to isplatiti u januaru ili februaru sledeće godine. Dakle ko god je podneo zahtev, sredstva će mu biti isplaćena i neće ostati uskraćen“. Vukašin Baćina dodaje da će podneti zahtev da ih primi pokrajinski premijer kako bi pričali o naknadama za odvodnjavanje. „Očekujem da Mirović stane na stranu poljoprivrednika i objasni ljudima iz Voda Vojvodine da ne mogu tri godine u Banatu da naplaćuju naknadu za odvodnjavanje, a pretvorili smo se u Saharu“, rekao je on i dodao da zna da novac od naknade završava u voznom parku tog preduzeća.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here