Brnabić i Pinter – Odnosi Srbije i Mađarske najbolji u novijoj istoriji

0
71

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa odlazećim ambasadorom Mađarske u Srbiji Atilom Pinterom, kom se zahvalila na ličnom zalaganju u razvoju bilateralnih odnosa istakavši da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je danas, u razgovoru sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Atilom Pinterom, koji završava svoj mandat u Srbiji, da su odnosi dveju zemalja dostigli najvišu tačku razvoja u novijoj istoriji zahvaljujući, pre svega, međusobnom razumevanju, poverenju i posvećenosti u jačanju partnerstva. Brnabić je iskazala zahvalnost Pinteru na ličnom zalaganju u razvoju bilateralnih odnosa, podsetivši na to da su dve države prošle godine uspostavile strateško partnerstvo, kao i da su 2021. godine zabeležene rekordne vrednosti bilateralne trgovinske saradnje. Ona je izrazila zahvalnost na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju Mađarska svakodnevno pruža Srbiji u procesu evropskih integracija na najvišem političkom nivou i na istrajavanju u stavu o neophodnosti proširenja Evropske unije. Premijerka je, takođe, istakla da Srbija izuzetno ceni zalaganje i podršku Mađarske za očuvanje mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije, a, pre svega, u svetlu aktuelnih događaja od 31. jula i prethodnih dana.

Pinter je rekao da Mađarska Srbiju vidi kao najznačajnijeg ekonomskog partnera na Zapadnom Balkanu, pri čemu mađarska vlada nastoji da podrži ulaganja investitora na srpsko tržište. Predsednica Vlade je iskazala zahvalnost i na podršci Mađarske i premijera Viktora Orbana kada je u pitanju skladištenje gasa za potrebe Srbije. Ovo je, kako je istakla, od velikog značaja u trenucima kada se svi suočavamo sa ozbiljnim globalnim izazovima i trudimo da građani naše zemlje to osete u najmanjoj mogućoj meri.

Na sastanku je razgovarano i o zajedničkim projektima, kao što je saradnja sa Vladom Mađarske u čišćenju jezera Međuvršje, a istaknut je i značaj kontinuiranog održavanja zajedničkih sednica dveju vlada, koje su za rezultat imale značajno unapređenje ekonomske saradnje, potpisivanje sporazuma i memoranduma, kao i realizaciju zajedničkih projekta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here