IN MEMORIAM – General Božidar Delić

0
255

General u penziji Božidar Delić preminuo je danas nakon duge i teške bolesti u 66 godini života.

General u penziji Božidar Delić preminuo je danas nakon duge i teške bolesti, potvrđeno je u Novoj demokratskoj stranci Srbije. Delić je završio Vojnu akademiju u Beogradu, a službovao u Bileći, Prizrenu i Leskovcu. Bio je načelnik štaba beogradskog korpusa i zamenik načelnika operativne uprave Generalštaba vojske Jugoslavije. Tokom sukoba na teritoriji bivše SFRJ boravio je na mnogim ratištima, a najviše na dubrovačkom. Delić je u ovom sazivu Skupštine Srbije izabran za potpredsednika. Na izborima 3. aprila bio je nosilac liste koalicije DSS-POKS, kao predsednik pokreta „Nema nazad – iza je Srbija“, što je bio i slogan 549. motorizovane brigade, koja je delovala devedesetih tokom rata na Kosovu.

Najmlađi potporučnik, najmlađi pukovnik i general u VJ, načelnik štaba 549. motorizovane brigade Delić je stupio na dužnost 1997. godine. Ova je brigada u periodu 1998-1999. učestvovala, između ostalih, u okršaju na Paštriku boreći se protiv Oslobodilačke vojske Kosova i NATO. Sa KiM se povlače nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, što je, kako je sam Delić više puta isticao, teško palo mnogim vojnicima i dobrovoljcima ove brigade. U delu javnosti zbog bitke na Paštriku brigada je dobila orden narodnog heroja, a kao herojsku je posmatra i deo javnosti.

U svojoj političkoj karijeri ovaj general je dva puta napuštao Srpsku radikalnu stranku Vojislava Šešelja, prvi put zajedno sa Tomislavom Nikolićem kada se osnivala Srpska napredna stranka, a drugi put sa Nemanjom Šarovićem kada je osnovan pokret „Ljubav Vera Nada“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here