Predsednik Francuske Emanuel Makron se ne protivi proširenju EU, on se protivi proširenju EU prema korumpiranim zemljama u kojima ne postoji vladavina prava koje su u stegama autoritarnih režima istakao je Naim Leo Beširi izvršni direktor Instituta za evropske poslove.

“Ideja o političkom udruživanju zemalja EU sa zemljama koje ne mogu postati članice EU zbog geografske ograničenosti određene Lisabonskim ugovorom odavno postoji. Tako EU redovno komunicira sa zemljama Afrike. Politički sastanci u okviru samita EU i Afričke unije imaju za cilj da povećaju solidarnost, bezbednost i mir, kao i da pospeše održivi razvoj i prosperitet”, kaže Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, komentarišući predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona o formiranju Evropske političke zajednice. Beširija smo pitali da li predlozi o formiranju Evropske političke zajednice nagoveštavaju da od proširenja Evropske unije nema ništa?

Druga škola mišljenja je da se reforme bolje sprovode kada se nalazite pod okriljem EU. To je tačno ukoliko u zemlji kandidatu postoji društveni konsenzus za članstvom i dovoljno sredstava i ljudskih kapaciteta da se reforme sprovedu.