Preporuke za uštedu električne i toplotne energije

0
68

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije donelo je predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

Kada je reč o lokalnim samoupravama, organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredi, preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije su racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima i korišćenje LED rasvete. Takođe, preporuke su i zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi, što bi trebalo da omogući smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Posebno je važan predlog preporuke da sva javna preduzeća naprave plan uštede potrošnje, a da javna preduzeća u energetskom sektoru naprave i planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže.

Predlozi preporuka za domaćinstva odnose se na racionalnije korišćenje, pre svega, električne energije. Ministarstvo će uputiti molbu EPS-u da opširnije mogućnosti za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za domaćinstva dostavlja uz račune za utrošenu energiju, a predlog preporuke je i da EPS stimuliše štednju kroz odobravanja dodatnih popusta za kupce koji smanje mesečnu potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne godine. Takođe, jedan od predloga preporuka jeste i podizanje javne svesti o važnosti energetske efikasnosti, racionalne upotrebe energije i korišćenje obnovljivih izvora energije sa ciljem smanjenja potrošnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here