Vučić sa izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan

0
19

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuartom Pičom, sa kojim je razgovarao o aktuelnim svetskim i regionalnim temama, poput dijaloga Beograda i Prištine, kao i o unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Podsećajući na to da se ove godine navršava 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, predsednik Vučić je tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuartom Pičom, istakao da je naša zemlja opredeljena za intenziviranje srpsko-britanske saradnje, posebno ekonomske, u kojoj ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti. Takođe, zahvalio je Vladi UK na finansijskoj pomoć koju pruža kroz Fond za dobru upravu, fokusirany na podršku reformama u domenu vladavine prava i privrednog razvoja. Specijalni izaslanik Pič je, govoreći o aktuelnoj energetskoj krizi, kao posledici rata u Ukrajini, rekao da je UK spremno za saradnju sa Srbijom u oblasti energetske bezbednosti i njenom unapređenju.

Po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, predsednik Vučić je još jednom naglasio da Srbija insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, posebno za Srbe na KiM, te da ulaže velike napore za postizanje održivog dogovora kroz dijalog i kompromis, bez nametnutih rešenja. Specijalni izaslanik Pič je zahvalio predsedniku Vučiću na posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine. On je, u ime Vlade UK, podržao evropske aspiracije Srbije, naglasivši da je neophodno dalje unapređenje ljudskih prava i rad na reformama u različitim oblastima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here