Zrenjaninka Zorica Aleksić izvezla prvi srpski bukvar iz 16. veka

0
148

Zrenjaninka Zorica Aleksić vezom se bavi desetak godina a pravi izazov za nju bio je da izveze prvi srpski bukvar iz 1597. godine za koji nije znao ni Vuk Karadžić.

 Malo je poznato da prvi srpski bukvar potiče iz 16. veka tačnije iz 1597. godine kada je štampan u Veneciji. Bio je to bukvar inoka Save, jeromonaha u manastiru Dečani a burna istorija kako jezika tako i srpskog naroda bacila je ovaj bukvar u zaborav. Videvši na televiziji da postoji bukvar za koji nije znao ni Vuk Karadžić, naša sugrađanka Zorica Aleksić, koja se inače vezom bavi desetak godina, odlučila je da potraži stranice na internetu i upusti se u izradu bukvara koji je za nju bio pravi izazov.

Nagrada Kraljevske akademije naučnika za očuvanje kulturne baštine i svi ostali radovi podstakli su Zoricu da radi i stvara kako bi očuvala kulturnu baštinu i nasleđe Srba. Pored toga, Zorica već 13 godina uspešno vodi udruženje žena ,,Dositej’’ koje se do sada sa svakog takmičenja vraćalo sa nagradama a vedar duh, kreativnost članica i prijatna atmosfera tokom rada je ono što ih drži na okupu i čini jednim od najuspešnijih udruženja u našem gradu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here