Vučić učestvovao na samitu Procesa Brdo-Brioni

0
85

Lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije okupili su se danas u Brdu kod Kranja na samitu Inicijative Brdo-Brioni čiji su domaćini predsednici Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Zoran Milanović.

Na samit su došli predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Albanije Bajram Begaj, trojica članova Predsedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović i predsednici Crne Gore Milo Đukanović,  Kosova Vjosa Osmani i Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Predsednik Vučić preneo je novinarima da je na sastanku usvojen zajednički zaključak u šest tačaka, koji reafirmiše podršku evropskom putu Zapadnog Balkana. “Osnovna tačka je reafimirmacija ubrzanog evropskog puta celog regiona. Takođe je jedna tačka podrška viznoj liberalizaciji za sve u regionu, te i podrška davanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini”, objasnio je predsednik Vučić i dodao da je važna tačka i da se uputi molba za neku vrstu podrške EU povodom teške energetske situacije u kojoj se našao i Zapadni Balkan. On je naveo da su učesnici pokazali mnogo razlika, dijametralnih stavova, ali da je razgovor tekao civilizovano i racionalno.

Sastanci lidera Inicijative Brdo-Brioni koju su pokrenule Slovenija i Hrvatska radi podsticanaj bržeg pristupanja regiona EU održavaju se svakog leta od 2013, uglavnom u Sloveniji. Inicijativa Proces Brdo-Brioni pokrenuta je 2010. godine kada su tadašnji slovenački i hrvatski premijer Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli da daju primer liderima Zapadnog Balkana i podstaknu ih na rešavanje bilateralnih pitanja i povećanje tempa na evropskom putu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here