Vladan Vukosavljević – Da li onima koji ne plaćaju RTS pretplatu može biti isključena struja

0
72

Potrošači struje plaćaju ono što su dužni a ko kome šalje novac u okviru sistema i državnih institucija ne bi trebalo da bude pitanje za građane izjavio je bivši ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ukoliko neki potrošač nije platio taksu za javni medijski servis (RTS) Elektroprivreda Srbije (EPS) ne može da obustavi isporuku električne energije, kažu u Udruženju potrošača Efektiva. Kako se objašnjava, član 85. Zakona o zaštiti potrošača, reguliše nedoumice u vezi sa TV pretplatom koja se plaća preko računa za struju. EPS pruža uslugu isporuke električne energije, ali ne i emitovanja TV signala, kažu u Efektivi. „Da li je EPS, deo uplate namenjene za namirenje utrošene električne energije, prebacio RTS-u na ime TV pretplate, nije pitanje koje se tiče potrošača, jer EPS kada primi novac, ima pravo da sa njim raspolaže u skladu sa svojim poslovnim namerama“, dodaje se u saopštenju. Kako komentariše ovo saopštenje Efektive i da li EPS zaista ne može da isključuje struju  korisnicima zbog neplaćenih RTS pretplata pitali smo bivšeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića.

Pretplata za RTS i RTV od 1. januara 2021. godine naplaćuje se 299 dinara, što je predviđeno Zakonom o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je usvojila Narodne skupština Republike Srbije. Izmenama je predviđeno i da se do 31. decembra naredne godine RTS i RTV delimično finansiraju preko pretplate, a delimično iz budžeta države. Taksa se i dalje naplaćuje kroz objedinjeni račun za struju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here