Minimalac od januara 40.020 dinara

0
60

Od 1. januara minimalna cena rada biće 230 dinara po satu ili 40.020 dinara mesečno, što je rast od 14,3 odsto, rekao je ministar finansija Siniša Mali, danas posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta i najavio da će dalje rasti penzije, ali i plate dok do kraja 2025. ne dostignu prosek od 1.000 evra.

Minimalna cena rada će od januara iznositi 40.020 dinara, a osim toga, neoporezivi deo će biti povećan na 20.712 dinara, dok će i doprinosi za penziono osiguranje biti veći za jedan odsto izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali istakavši da je dostignuto više od 81 odsto minimalne potrošačke korpe i da je to ono što je u ovom trenutku moguće.

“Svaki put su slične priče, nismo se dogovorili, 14,3 odsto jeste najveće povećanje do sada, ali razlika sa minimalnom potrošačkom korpom je sve veća i veća. Ona koju smo mi juče kupili koštala je više od 50.000 dinara”, rekao je Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata Srbije. Čedanka Andrić, predsednica Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost rekla je da ponuda Vlade nije beznačajna, ali nije dovoljna. Predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić čestitao je Vladi i predsedniku Srbije na podršci i razumevanju koje ima za poslodavce i privredu.

Prema Zakonu o radu, poslednji rok da se Socijalno-ekonomski savet dogovori oko minimalne cene rada je 15. septembar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here