Vučić – Srbija neće odustati od borbe za Kosovo i Metohiju

0
57

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, niti će odustati od svoje legitimne borbe za svoje državne i nacionalne interese i za poštovanje međunarodnog prava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na posebnoj sednici parlamenta, na kojoj je predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine, istakao da odgovorna i realna politika ne može da počiva na mitovima, te da na Kosmetu treba da pronađemo život za Srbe i ništa manje za Albance. On je ocenio da je to težak zadatak koji moramo da završimo da bismo preživeli i opstali kao država i narod.

Prema Vučićevim rečima, suštinska kriza dijaloga Beograda i Prištine i najveći problem proističe iz činjenice da zapadni svet ne želi da poštuje Povelju UN i Rezoluciju 1244 SB UN. Drugi problem, kako je ukazao, jeste taj da međunarodnu zajednicu ne zanima poštovanje potpisanih sporazuma, niti da tim povodom izvrši bilo kakav pritisak na Prištinu. “Neformiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) stvorilo je atmosferu u kojoj se položaj Srba kontinuirano pogoršavao, sve do zabrinjavajuće situacije u kojoj su sve učestaliji napadi na njihovu ličnu i imovinsku bezbednost“, predočio je Vučić. Takođe, on je naveo da je sve veće prisustvo specijalnih snaga prištinske policije na severu Kosmeta, i podvukao da ne postoji nikakvo veštačko generisanje krize sa srpske strane. „Opasnost je bliska, objektivna i ozbiljna, a o tome najbolje mogu da posvedoče predstavnici srpskog naroda i institucija sa Kosmeta, koji prisustvuju današnjoj sednici u Skupštini Srbije“ predočio je predsednik. Uprkos svemu, kako je rekao, mi smo bili i ostali dosledno opredeljeni za dijalog, svesni da je mirno rešavanje problema jedini razuman način i da nas sve drugo, umesto stabilizaciji i deeskalaciji, vodi u nestabilnost i potencijalne sukobe čije razmere mogu biti katastrofalne ne samo za ljude na Kosmetu, već i za čitavu Srbiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here