Vučić na otvaranju Generalne debate svetskih lidera u UN

0
83

U Njujorku je danas počela debata svetskih lidera na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a otvaranju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On će se, prema poslednjim izmenama liste govornika na Generalnoj debati, obratiti 21. septembra u popodnevnoj sesiji kao deveti govornik, oko 18 sati po američkom vremenu, a pre njega će se video porukom obratiti predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. On je po dolasku razgovarao sa premijerom Španije Pedrom Sančezom, šefom diplomatije Grčke Nikosom Dendijasom i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim. Predsednik Vučić susreo se i sa predsednikom Vlade Kraljevine Norveške Jonasom Garom Storeom na otvaranju Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. “Za nas je od izuzetnog značaja da danas budemo u Njujorku, ne samo zbog toga što se svet nalazi u prelomnim trenucima moderne istorije, već i zbog toga što odavno na Skupštini UN nije bilo ovoliko šefova država i predstavnika zemalja članica”, napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić će se, prema poslednjim izmenama liste govornika na Generalnoj debati, obratiti 21. septembra u popodnevnoj sesiji kao deveti govornik, oko 18 sati po američkom vremenu, a pre njega će se video porukom obratiti predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Prema ranijoj agendi UN, Vučić je trebalo da bude 13. govornik, a pre njega je bio predvijen termin za predstavnika Konga, dok je Zelenski bio 11. govornik.

Na Generalnoj debati će učestvovati čak 92 predsednika država i kraljeva i 58 predsednika vlada, dok će ostale državne delegacije predstavljati potpredsednici država i vlada i ministri spoljnih poslova. Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, koja je počela 13. septembra, jeste “Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove”. Inače, debatu tradicionalno otvaraju svojim obraćanjem predsednici Brazila i SAD. Za razliku od prethodne godine kada je bio ograničen broj članova delegacija zbog kovid mera, ove godine to nije slučaj, tako da se očekuje da će u kompleksu UN na Ist Riveru biti i između 2.000 i 3.000 ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here