Nikola Jovanović – Najveći gubitnik sukoba u Ukrajini je Evropa

0
79

Jedan od najvećih gubitnika u sukobu Ukrajine i Rusije je Evropa koja ostaje bez energenata i budućeg strateškog partnera kakav je mogla da bude Rusija izjavio je direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović.

Posle munjevite kontraofanzive ukrajinske vojske, ruska vojska je izgubila značajan deo teritorije u severoistočnoj Ukrajini. Obično možete da očekujete da će se u glavnim nedeljnim vestima na ruskoj državnoj televiziji pohvaliti uspesi Kremlja. Ali izdanje u nedelju otvoreno je retkim priznanjem. „Na frontovima specijalne operacije, ovo je bila najteža nedelja do sada”, saopštio je voditelj. Kakve će posledice ove kontraofanzive biti po sukob u Ukrajini i kako komentariše dešavanja u Ukrajini pitali smo direktora Centra za lokalnu samoupravu Nikolu Jovanovića.

Prošlo je više od šest meseci otkako je Vladimir Putin izdao naređenje za potpunu invaziju na Ukrajinu. Institut za proučavanje rata objavio je da je ukrajinska vojska do sad oslobodila 2.500 kvadratnih kilometara u oblasti Harkov. Brzi pad Izjuma u pokrajini Harkov bio je najteži poraz Moskve od marta, kada su ruske trupe bile prisiljene da se povuku iz glavnog grada Kijeva. To bi mogla biti odlučujuća prekretnica u šestomesečnom ratu, sa hiljadama ruskih vojnika koji su pobegli i napustili zalihe municije i opremu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here