Subvencionisana dodela zaštitnog rama za traktore

0
181

Podaci o rasprostranjenosti traktora bez zaštitne strukture u Republici Srbiji pokazuju da je procenat ovakvih vozila u Vojvodini oko 20% dok taj broj u Mačvi dostiže i oko 40-50%. Za sprovođenje subvencionisane dodele zaštitnog rama za traktore u 2022. godini opredeljeno je 125 miliona dinara.

Vlada Srbije subvencionisaće dodelu zaštitnih ramova za upotrebljavane traktore kako bi zaštili vozača u slučaju prevrtanja. U Uredbi objavljenoj u Službenom glasniku navodi se da pravo na subvenciju imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji su vlasnici ili korisnici registrovanih traktora. Subvencionisana dodela zaštitnog rama sprovodiće se tri godine, a za sprovođenje u 2022. godini opredeljeno je 125 miliona dinara. Navodi se da se subvencionisana dodela zaštitnog rama za traktor sprovodi isplatom 27.000 dinara što je plaćanje rama u celosti. Subvencioniše se i 7.000 dinara za plaćanje postupka ispitivanja prepravke traktora. Zahtevi za dodelu subvencionisanog traktorskog rama podnose se Agenciji za bezbednost saobraćaja do 30. novembra, a redosled realizacije je prema vremenu prijema.

Republika Srbija je jedna od vodećih zemalja u broju traktora po broju stanovnika i prema raspoloživim podacima oko 203.000 traktora registrovano je u Srbiji. Podaci o rasprostranjenosti traktora bez zaštitne strukture u Republici Srbiji pokazuju da je procenat ovakvih vozila u Vojvodini oko 20% dok taj broj u Mačvi dostiže i oko 40-50%.

U periodu od 2016. do 2020. godine, u Republici Srbiji su poginula 144 vozača ili putnika traktora, dok je povređenih lica u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora bilo blizu 2.000. Lica poginula u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora čine oko 7% svih poginulih lica u saobraćajnim nezgodama u Republici Srbiji. U proseku, godišnje se u Srbiji dogodi oko 518 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedan od učesnika bio traktor, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here