Teša Tešanović – Vlast ima propuste, ali nije kriva za inflaciju

0
62

Ekonomska situacija u Srbiji dosta je slična ekonomskoj situaciji svih država u regionu, ali koliko god aktuelna vlast bila kriva za razne propuste ne mislim da je kriva za inflaciju izjavio je novinar Teša Tešanović.

Godišnja inflacija u Srbiji u avgustu ove godine bila je 13,2 odsto, a mesečna 1,2 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku. U poređenju sa decembrom 2021. godine potrošačke cene kojima se meri inflacija u proseku su povećane za 9,8 odsto. Kako komentariše trenutnu ekonomsku situaciju u Srbiji i da li ima razloga za strah upitali smo novinara Tešu Tešanovića.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga u avgustu 2022. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (3,9 odsto), Hrana i bezalkoholna pića (2,5), Restorani i hoteli (1,4), Rekreacija i kultura (1,3), Oprema za stan i tekuće održavanje (1), kao i u grupama Alkoholna pića i duvan, a u sektoru Komunikacije, Zdravstvo i Obrazovanje (za po 0,1 odsto). Pad cena je zabeležen u grupama Transport (-2,5 odsto) i Odeća i obuća (-0,6 odsto). Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here