Vučić u UN – Grubo narušen suverenitet i teritorijalni integritet Srbije

0
61

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku da aktuelni globalni problemi opominju da princip mirnog rešavanja sporova nema alternativu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku naveo da su odricanje od upotrebe sile i mirno rešavanje sporova stubovi na kojima se zasniva svetska stabilnost i da oni moraju da budu praćeni principima neselektivnog poštovanja Povelje Ujedinjenih nacija, primene obavezujućih rezolucija Saveta bezbednosti i osnovnih načela važećeg međunarodnog javnog prava. On je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet svih država članica UN, uključujući i teritorijalni integritet Ukrajine, dodajući da se od mnogih govornika čulo o agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine i da su mnogi rekli da je to prvi sukob na tlu Evrope od Drugog svetskog rata. Prava istina jeste da je integritet jedne zemlje u Evropi prvi put narušen marta 1999. godine u slučaju Srbije, koja nije izvršila napad na bilo koju drugu suverenu zemlju i da se to uporno prećutkuje, dodao je predsednik Srbije. Vučić je upitao u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen, a čemu mnoge članice UN daju međunarodno priznanje i legitimitet, dodavši da nikada ni od koga nije dobio racionalan odgovor na to pitanje.

Predsednik Srbije je naglasio da usvajanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, kojom je garantovan delimični suverenitet i potpuni teritorijalni integritet Srbije, nije sprečilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova“ pogaze teritorijalni integritet Srbije i Povelju UN. Vučić je poručio da Srbija, bez obzira na to što oseća posledice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog javnog prava, neće odustati od temeljnih principa UN i nastaviće da se zalaže za dosledno poštovanje načela nepovredivosti granica i uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država članica UN. On je posebno zahvalio državama koje u ovom trenutku čine neupitnu većinu u Generalnoj skupštini UN, a koje podržavaju teritorijalni integritet Srbije, posebno na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Prema njegovim rečima, dodatno ohrabruje to što se broj zemalja koje podržavaju pozicije Srbije uvećao između dve sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i da je to trend koji se mora nastaviti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here