Davor Kalajžić – Otvoreni Balkan je stvaranje Velike Albanije na tlu Republike Srbije

0
1084

Inicijativa Otvoreni Balkan nema ni jednu dobru stranu za Republiku Srbiju, izjavio je bivši diplomata UN Davor Kalajžić, i dodao da ta inicijativa predstavlja stvaranje Velike Albanije na tlu Republike Srbije.

Ambasador Poljske u Srbiji Rafal Perl pozdravio je inicijativu „Otvoreni Balkan“ i ocenio je kao odličan podstrek za ekonomski napredak celog regiona, saopštila skupština Srbije posle sastanka ambasadora i predsednika parlamenta Vladimira Orlića. “Projekat je velika prilika za produbljivanje saradnje i unapređenje tržišta svih članica inicijative“, rekao je Perl. Koje su dobre, a koje loše strane inicijative „Otvoreni balkan“ i ko će od nje imati najviše koristi pitali smo profesora Davora Kalajžića.

Otvoreni Balkan je ekonomska i politička zona tri države članice na Balkanu: Albanije, Severne Makedonije i Srbije. Ukupna površina iznosi 131.935 km2 sa stanovništvom od skoro 12 miliona. Službeni jezici su albanski, makedonski i srpski, a administrativni centri su gradovi Beograd, Skoplje i Tirana. Uspostavljanjem Otvorenog Balkana, sve tri države članice imaju za cilj povećanje trgovine i saradnje, kao i unapređenje bilateralnih odnosa. Svrha unije je brži protok robe i kapitala između država članica, a time bi se svake godine uštedelo više od 30 miliona sati prelaskom granica između ove tri zemlje. Procena je da će projekti Svetske banke uštedeti 3,2 milijarde dolara, od čega bi Srbija, uštedela najmanje 1,5 milijardi dolara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here