Borislav Antonijević – Potrebno vreme za ocenu bezbednosti i delotvornosti HPV vakcine

0
592

Da bismo znali da li je najnovija HPV vakcina bezbedna i delotvorna mora da prođe duži vremenski period njene primene, istakao je dr Borislav Antonijević iz Udruženja građana „Lekari i roditelji za nauku i etiku“ dodavši da kod vakcina nikada nisu problem antigeni u njima već ostali sastojci vakcina koji su neispitani i na koje ima reakcija.

HPV vakcina je bezbedna i efikasna, a neželjena dejstva su retka i blaga, tvrde stručnjaci. U Evropskoj uniji HPV vakcina nije obavezna, ali se procenat vakcinisanih kreće do 70 odsto. Od početka juna u našoj zemlji je moguće primiti ovu vakcinu. Preporuke su da se HPV vakcinom vakcinišu devojčice i dečaci uzrasta od devet do 19 godina zato što je to period pre stupanja u učestale seksualne odnose. Koliko je ova vakcina delotvorna i da li je zaista bezbedna pitali smo dr Borislava Antonijevića iz udruženja „Lekari i roditelji za nauku i etiku“.

Rak grlića materice je četvrti najčešći oblik raka kod žena u svetu, a godišnje od njega umre oko 300.000 pacijentkinja. Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po obolevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, pokazuju poslednji podaci Evropske mreže registara za rak, koje je objavilo Udruženje onkologa i ginekologa Srbije u januaru 2021. godine. Svake godine se registruje oko 1.300 novih slučajeva karcinoma, a oko 500 žena umre od ove vrste raka koji je u 90 odsto slučajeva moguće sprečiti. HPV vakcina Gardasil štiti od devet različitih tipova tog virusa. Među njima su dva tipa koja su uzročnici gotovo svih kancera grlića materice, oni koji izazivaju većinu slučajeva raka debelog creva i neki koji dovode do oboljenja genitalija, glave i vrata. Studije su pokazale da vakcina štiti od zaraze HPV virusom najmanje deset godina, iako stručnjaci očekuju da traje i znatno duže. Prva velika studija sugeriše da je vakcina veoma delotvorna i da smanjuje broj slučajeva grlića materice za skoro 90 odsto. Rezultati istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu Lanset. Studija je proučavala rezultate dobijene od 2008, kada je u Engleskoj počela vakcinacija devojčica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here