Brnabić prisustvovala državnoj sahrani bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea

0
84

Državnoj sahrani ubijenog bivšeg premijera Japana Šinza Abea prisustvovali su članovi japanske carske porodice i više od 700 visokih zvaničnika iz sveta, među kojima je bila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Državna sahrana bivšeg japanskog premijera Šinza Abea održana je danas u Tokiju uz više od 4.000 ožalošćenih koji su prisustvovali u uslovima pooštrenih mera bezbednosti. Među prisutnima bili su i prethodni japanski premijeri, japanski prestolonaslednik Fumihito, a među više od 700 stranih gostiju bili su potpredsednica SAD Kamala Haris, indijski premijer Narendra Modi i predsednik Medunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah. Prisutna je bila i premijerka Srbije Ana Brnabić. Japanski premijer Fumio Kišida izrazio je na državnoj sahrani Abea, najdublje žaljenje zbog okolnosti njegove smrti i istakao njegov “neumoran rad za Japan i svet”. U komemorativnom govoru na sahrani Abea, koji je ubijen u julu, Kišida je naglasio postignuća bivšeg premijera u jačanju japansko-američkih odnosa, kroz inicijativu za bezbednosni okvir “kvad” koji uključuje još dve zemlje, Australiju i Indiju i promovisanje “slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika”. Kišida je obećao da će nastaviti Abeovu misiju na rešavanju pitanja japanskih građana koje je Severna Koreja otela pre više decenija, 1970-ih i 1980-ih, i naglasio da će uložiti najveće napore na ostvarenju tog cilja. Privatna sahrana za Abea održana je četiri dana nakon što ga je ubio naoružani napadač tokom predizbornog govora 8. jula u zapadnom gradu Nara, a njegovi posmrtni ostaci su kremirani. Uoči državne sahrane koju je finansirala država, rasli su pozivi za njeno otkazivanje. S obzirom na to da je sahrana podelila javno mnjenje, neke opozicione stranke su bojkotovale službu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, nakon današnje ceremonije državne sahrane u Tokiju, izrazila je saučešće povodom smrti bivšeg japanskog premijera Šinza Abea. Brnabić je, kao i brojni zvaničnici, saučešće izjavila Abeovoj udovici Akie Abe i premijeru Japana Fumiu Kišidi. Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas u Tokiju sa premijerom Singapura, Li Sjenlungom. “Sadržajan sastanak sa premijerom Singapura u Tokiju. Razgovarali smo o digitalizaciji javne uprave, modernom obrazovanju, kao i o trenutnoj političkoj situaciji u svetu”, navela je Brnabić na Tviteru. Brnabić će se sutra sastati sa premijerom Japana Fumiom Kišidom, a razgovaraće i sa japanskim ministrom za digitalizaciju Taro Konom. Premijerka će večeras organizovati večeru za japanske privrednike koji posluju u Srbiji, a sutra će, u njenu čast, radni doručak prirediti predsednik Parlamentarne lige prijateljstva Japan – Srbija, Ićiro Aisava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here