Srbija, Austrija i Mađarska – Zajedničko delovanje po pitanju migracija

0
19

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas, nakon sastanka Srbije, Austrije i Mađarske o efikasnom upravljanju migracijama, da su ove zemlje veoma zabrinute zbog pritiska velikog broja migranata na granicama, koji se može porediti sa početkom migrantske krize 2015. godine.

Trilateralni ministarski sastanak Srbije, Austrije i Mađarske na temu efikasnog upravljanja procesima migracija održan je danas u Beogradu, u Palati Srbija. Sastanku je predsedavao ministar finansija Siniša Mali, a osim njega u delegaciji Srbije su bili ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić. Ministar Vulin je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom i saveznim ministrom unutrašnjih poslova Austrije Gerhartom Karnerom, rekao da Srbija, Mađarska i Austrija dele zajednički problem zbog migrantske krize i velikog pritiska na granicama, koji se može porediti sa početkom migrantske krize 2015. godine.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je izjavio da su se Mađarska, Austrija i Srbija dogovorile o tome da ujedine snage i istakao da ove tri zemlje ne brane samo sopstvene granice već i EU. Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhart Karner je ukazao na to da prekogranični kriminal zahteva prekograničnu saradnju, pri čemu je izrazio zahvalnost Srbiji na tome što je organizovala ovaj sastanak, kao i vladama triju zemalja koje su i pokrenule pitanje saradnje po pitanju migracija.

Trilateralni sastanak na ministarskom nivou usledio je nakon samita Srbije, Mađarske i Austrije 3. oktobra u Budimpešti, na kojem su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer. Tada je dogovoreno da sledeći sastanak bude održan na ministarskom nivou u Beogradu, na kome će biti razrađen akcioni plan za saradnju tri zemlje u sprečavanju ilegalnih migracija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here