Volodimir Tolkač – Ruska agresija traje od 2014. godine, a u Ukrajini stradaju civili i deca

0
106

U Ukrajini traje agresija Ruske federacije koja je počela ne danas i ne juče već 2014. godine, rakete uništavaju civilnu infrastrukturu, stradaju civili i deca, u Rusiji rat nazivaju ratom protiv nacizma a to je u stvari samo narativ da se prikrije prava agresija Ruske federacije na Ukrajinu izjavio je ambasador Ukrajine u Republici Srbiji Volodimir Tolkač.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je 24. februara vojnu operaciju u Ukrajini i upozorio druge zemlje da će svaki pokušaj ometanja ruske akcije dovesti do “posledica koje nikada ranije u istoriji nisu videli”. Rekao je da je napad bio potreban da bi se zaštitili civili u istočnoj Ukrajini – tvrdnja za koju SAD ocenjuje da ruski predsednik lažno iznosi kako bi opravdao invaziju. U televizijskom obraćanju, Putin je optužio SAD i saveznike da ignorišu zahtev Rusije da spreči ulazak Ukrajine u NATO i da Moskvi ponudi sigurnosne garancije. On je rekao da Rusija nema nameru da okupira Ukrajinu, ali da će krenuti da je “demilitarizuje” i privede pravdi one koji su počinili zločine. Kako komentariše dešavanja u Ukrajini pitali smo amabasadora Ukrajine u Republici Srbiji Volodimira Tolkača.

Dok je Putin govorio pred zoru, čule su se velike eksplozije u Kijevu, Harkovu, Odesi i drugim gradovima širom Ukrajine. Američki predsednik Džo Biden je u pisanoj izjavi osudio “neisprovocirani i neopravdani napad” na Ukrajinu i obećao da će SAD i njihovi saveznici “pozvati Rusiju na odgovornost”. Puna ruska invazija uzrokovala je ogroman broj žrtava i srušila je demokratski izabranu vladu Ukrajine a posledice sukoba i rezultirajućih sankcija nametnutih Rusiji odjeknule su širom sveta i uticale su na snabdevanje energijom u Evropi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here