Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potvrdila je danas da početak grejne sezone neće kasniti i da su obezbeđene dovoljne količine energenata, naglasivši da je država spremna da reaguje ukoliko dođe do problema u snabdevanju u Evropi.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je da beogradske elektrane i sve druge toplane u Srbiji imaju dovoljno gasa i mazuta, a dodatno postoje i rezerve mazuta u slučaju da bude potrebna supstitucija drugih energenata. Ona je objasnila da jedan od eventualnih problema može biti to da ne dobijamo dovoljne količine gasa dnevno iz Balkanskog toka, nakon čega se kreće u sprovođenje kriznih planova i supstituciju drugim energentima. Prema njenim rečima, drugi mogući problem jeste taj da električne energije u Evropi ne bude dovoljno, s obzirom na to da ćemo tokom zime sigurno morati da uvozimo 15-25 odsto svojih potreba za električnom energijom.

Tu, kako je predočila, postoje stvari na koje ne možemo da utičemo, kao što je uništavanje elektroenergetskog sistema Ukrajine, koje vodi celu Evropu u dodatnu nesigurnost ne samo kad je pitanje cena električne energije, nego i u moguće nestašice.

Potpredsednica Vlade je dodala da će manjoj potrošnji električne energije tokom zime doprineti i sprovođenje mera ušteda u zimskom periodu.

U tom kontekstu, ona je navela da su najrevnosnije bile lokalne samouprave, koje su napravile planove da do marta uštede oko 15 odsto potrošnje energije u odnosu na period od pre godinu dana, uglavnom kroz uštede na javnom osvetljenju i potrošnji u javnim zgradama.

Slične su procene i kod državne uprave, dok su javna preduzeća predvidela uštede od oko sedam odsto, a EPS oko 3,5 odsto, s tim što sa njima planiramo još da razgovaramo jer verujemo da mogu da uštede i više, ocenila je Mihajlović.Ona je, govoreći o snabdevanju gasom, rekla da je skladište u Banatskom Dvoru napunjeno u srpskom delu i prilično napunjeno u delu kojim upravlja ruski „Gasprom“.

Takođe, kako je dodala, u Mađarskoj je do sada uskladišteno približno 380 miliona kubnih metara gasa, a očekuje se da uskoro bude i punih 500 miliona kubnih metara.Balkanskim tokom smo do 1. oktobra dobijali tri do četiri miliona kubnih metara gasa dnevno, sada dobijamo oko šest miliona kubnih metara, a u dogovoru sa ruskom stranom ići ćemo i na osam miliona kubnih metara, u zavisnosti od potreba TE-TO, precizirala je potpredsednica Vlade.

Ona je ukazala na to da su ukupne rezerve ostalih energenata trenutno na nivou od oko dva meseca, da je mazut obezbeđen do kraja grejne sezone, kao i da je plan da se obavezne rezerve nafte i naftnih derivata dodatno povećaju tako da mogu da pokriju i 90 dana.

Mihajlović je predočila da nije ugroženo snabdevanje sirovom naftom Jadranskim nafotovodom, s tim da će se u skladu sa sankcijama EU prema Ruskoj Federaciji uskoro preći samo na uvoz nafte koja nije poreklom iz Rusije.