Devete „Pesničke vatre“ na Zlatiboru

0
66

Devete po redu „Pesničke vatre zlatiborske“, koje su deo programa 59. Beogradskih međunarodnih susreta pisaca, održane su na Zlatiboru. Na Šumatnom brdu upaljena je vatra u slavu Molijera , a vatru je upalio književnik Vladimir Pištalo, ovogodišnji dobitnik povelje „Pesničkih vatri zlatiborskih“, koju dodeljuje Skupština opštine Čajetina.

Pisac Vladimir Pištalo, ovogodišnji dobitnik Povelje „Pesničke vatre zlatiborske“ za svoje celokupno književno delo, simbolično paleći vatru u čast Molijera na Šumatnom brdu je rekao da oseća poseban pijetet stojeći na mestu gde su sahranjeni oni koji su se borili za slobodu, sa privilegovanim pogledom koji seže daleko unaokolo. O svojim mislima i osećanjima u tom trenutku, ali i o Molijeru kom je ovogodišnja manifestacija posvećena, govorio je pred publikom Kulturnog centra Zlatibor, gde je program “Pesničkih vatri“ nastavljen. Pištalu je povelju uručio predsednik SO Čajetina, Arsen Đurić rekavši da je Povelja otišla u prave ruke, a o njegovom radu i stvaralaštvu govorio je novinar i publicista Nebojša Grujičić.

Publika u Kulturnom centru na Zlatiboru je imala priliku da čuje odlomke iz Pištalovih romana kao i poeziju Vaska Pope i Duška Radovića čime su obeležene i godišnjice njihovih rođenja, a u slavu Molijera pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja je izvelo predstavu „Žorž Danden“, čime su završene 9. „Pesničke vatre zlatiborske“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here