Otvoren 65. međunarodni beogradski sajam knjiga – Počasni gost Rumunija

0
130

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković prisustvovala je otvaranju 65. međunarodnog beogradskog sajma knjiga, gde je sa ministrom kulture Rumunije Lučijanom Romaškanuom otvorila štand te zemlje, koja je ove godine počasni gost.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je prilikom otvaranja 65. međunarodnog beogradskog sajma knjiga istakla da taj sajam, koji se ove godine održava pod sloganom „Povratak napisanih“, decenijama zauzima jedno od centralnih mesta na mapi kulture Jugoistočne Evrope i da je zato uloga počasnog gosta veoma važna za predstavljanje književnog stvaralaštva na širem regionalnom planu. Prema njenim rečima, poseta ministra Romaškanua potvrđuje zajedničku privrženost daljem razvoju odnosa u domenu kulture, a nastup Rumunije, kao počasnog gosta, još jedna je prilika za produbljivanje uzajamnog razumevanja i jačanje prijateljstva država i naroda. O tome, kako je ukazala, svedoči i simbolični slogan „Knjige za prijatelje“, kojim se rumunska književnost ove godine predstavlja na sajmu u Beogradu. Potpredsednica Vlade je čestitala na originalnom štandu i upečatljivom programu koji obuhvata predstavljanje više od 30 rumunskih autora prevedenih na srpski jezik i više od 200 naslova namenjenih svim starosnim grupama, kao i preko 30 događaja koji će biti organizovani tokom trajanja sajma. Romaškanu je iskazao nadu da će prisustvo rumunskih književnika oživeti interesovanje za rumunsku književnost, kao i da će književnost doprineti pospešivanju prijateljstva između dve zemlje.

Sajam je otvorio dramski pisac i akademik Dušan Kovačević, koji je istakao da je knjiga lekovita, da leči mnoge bolesti i da je od davnina poznata kao melem za razum i dušu. Naveo je da se posle dve godine neodržavanja Sajma knjiga javila nada da ćemo živeti bez straha, ali je ukazao da se ta nada pretvorila u očaj kada je počeo sukob, koji sve više dobija razmere trećeg svetskog rata. Danas je mir najdragocenija, sveta reč, poručio je Kovačević.

Na ovoj regionalno najvećoj manifestaciji, koja je posvećena knjizi i bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih, književnih i društvenih pitanja, biće predstavljeno 400 izlagača iz zemlje i inostranstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here