Ana Brnabić iznela ekspoze u Skupštini Srbije

0
38

Mandatarka za sastav nove Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da rad u svim oblastima mora da se nastavi kako bi Srbija dalje jačala, pobeđivala i da bi kvalitet života nastavio da se poboljšava, uprkos svim problemima, izazovima i nedaćama sa kojima se naša zemlja suočava.

Mandatarka za sastav nove Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini, na posebnoj sednici na čijem je dnevnom redu izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade, podsetila na sve izazove sa kojima se suočila prethodna Vlada naglasivši da su, uprkos svemu, ispunjeni svi tada postavljeni ciljevi.

Prema njenim rečima, od 24. februara ove godine, kada je započeo rat u Ukrajini, sve u svetu, a posebno na evropskom tlu, se promenilo. Gotovo jedina spoljnopolitička tema je Ukrajina i odnos prema Ruskoj Federaciji. Dve isključive ekonomske teme postale su energetika i inflacija. U političkom smislu, kako je navela, sve više deluje da su emocije nadvladale razum, a da će najveća jagma u budućnosti biti jagma za energentima i hranom. Brnabić je istakla da nikoga zato neće čuditi što će nam apsolutni prioritet u mandatu ove vlade biti energetika, odnosno, nova energetska politika Srbije.

Vlada mora da nastavi da radi i na implementaciji programa „Srbija 2025“. Naš plan je da u narednih godinu dana završimo 5 auto-puteva i brzih saobraćajnica, precizirala je Brnabić i dodala da je važno doći do zacrtanog cilja da do 2026. godine prosečna plata u Srbiji bude 1.000 evra, a prosečna penzija 500 evra.

Srbija će nastaviti svoj evropski put, jer Srbija pripada porodici evropskih naroda i zemalja podsetila je ona. Danas potpuno jasno razumemo poruke iz EU da dalji napredak zavisi od dva pitanja: (1) da li ćemo se već sada usaglasiti sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, odnosno da li ćemo uvesti sankcije Rusiji; (2) koliko brzo i na koji način je moguće doći do finalnog sporazuma o normalizaciji sa Prištinom.

Naše crvene linije su sasvim jasne. Svetinja su nam: interes Republike Srbije, puna samostalnost Srbije u odlučivanju o svim pitanjima unutrašnje i spoljne politike, u skladu sa sopstvenim nacionalnim interesima i principima međunarodnog prava, i očuvanje vitalnih interesa i bezbednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji poručila je Brnabić narodnim poslanicima, budućim ministrima i građanima Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here