Nastavak posebne sednice Skupštine, poslanici raspravljaju o izboru nove vlade

0
50

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su raspravu o predlogu nove Vlade. Parlamentarci se javljaju za reč po listi prijavljenih poslanika, ali i po povredi Poslovnika. Mandatarka Ana Brnabić nastavila je da odgovara na primedbe opozicionih poslanika na sastav nove vlade, ali i na ekspoze koji je juče predstavila.

U Skupštini Srbije vodi se burna rasprava o formiranju nove Vlade Srbije u kojoj poslanici opozicije iznose niz kritika na račun sastava vlade, kao i planova iznetim u ekspozeu Ane Brnabić, dok vladajuća većina i mandatarka uzvraćaju kritikama na račun bivše vlasti i politika koje opozicija promoviše. Burne reakcije poslanika vlasti izazvala je poslanica Narodne stranke Ivana Parlić kada je rekla da nova Vlada Srbije planira da nastavi projekat otvaranja rudnika litijuma sa kompanijom Rio Tinto, čiji su “najveći lobisti” mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić, kandidatkinja za ministarku rudarstva Dubravka Đedović Negre i šef kabineta predsednika Srbije Ivica Kojić. Ona je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da “nemamo pravo da uništimo više života nego što je planirano”, i tu je predsednik skupštine Vladimir Orlić prekinuo pitanjem da li je svesna da to nije tačno. Time je otvoren krug javljanja po povredi poslovnika, a burno je reagovao šef poslaničke grupe Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve, koji ipak nije govorio o Rio Tintu, već je kritikovao poslanike Narodne stranke po ličnoj osnovi.

Poslanik “Dveri” Ivan Kostić ocenio je da je ekspoze kontradikotran ali i zastareo, jer kao najvažnije bilateralne posete od 2020. godine navodi posetu Angele Merkel, Olafa Šolca i Ursule fon der Lajen. On je kritikovao evropski put Srbije i rekao da Srbija mora da menja spoljnu politiku. Poslanik Zavetnika Strahinja Erac ukazao je na položaj Srba u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i generalno u Raškoj oblasti gde su, kako tvrdi “Srbi, u bukvalnom smislu, diskriminisani, gde gotovo da ne mogu da se postave na rukovodeća mesta, ne mogu da se zaposle i iz dana u dan sve više napuštaju svoja ognjišta”.

Mandatarka Ana Brmabić u narednom govoru od pola sata odgovarala je na sve pomenute kritike, ponavljajući sve uspehe njene vlade. Onima koji u tome vide “Potemkinova sela” poručila je da vređaju građane i zaposlene u kliničkim centrima, a istakla je i koliko je novca uloženo u nauku u poslednje dve godine. Brnabić je takođe ponovila da se oni kojima je bitna ekologija, istovremeno zalažu da se uključi grejanje kada je napolju 25 stepeni uz tvrdnje da nema potrebe za grejanjem ni ovih dana. Saglasila se sa Dverima da nam Evropska unija nije pomogla za vreme pandemije, a da za dobre odnose sa Kinom treba zahvaliti predsedniku Aleksandru Vučiću. Očekuje se da rasprava o novoj vladi traje čitav dan, a da se glasa večeras, ili sutra pre podne.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here