600 beba umesto BSŽ vakcine dobilo fiziološki rastvor

0
113

Umesto BSŽ vakcine protiv tuberkuloze, 600 beba u GAK Narodni front u Beogradu dobilo je fiziološki rastvor, saopštila je novopostavljena ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je napomenula da su sve bebe bezbedne i van životne opasnosti i da se ta vakcina daje do 12 meseci te da će svakako deca primiti vakcinu na vreme.

Novoizabrana ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije Danica Grujičić saopštila je danas da je u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front” u Beogradu 600 beba dobilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine. Grujičić, koja je prvog radnog dana na mestu ministarke započela proveru zdravstvenih ustanova, navela je na vanrednoj konferenciji za novinare da je reč o bebama rođenim u periodu od 16. septembra do 17. oktobra. Ona je istakla da su sve bebe bezbedne i van životne opasnosti, dodavši da se ta vakcina daje do 12 meseci i da će svakako sva deca primiti vakcinu na vreme.

Objasnila je i zbog čega je došlo do greške. „Kod BCG vakcine koja se proizvodi kod nas, na institutu Torlak, pakuju se u jednu kutiju i rastvori i aktivna supstanca. „Kada je u pitanju bugarska vakcina – u jednoj kutiji je rastvor, a u drugoj supstanca”, ispričala je Danica Grujičić. Prema njenim rečima, „jedna tehničarka u apoteci” mislila je da se radi o već rastvorenoj vakcini i to obaveštenje je dala sestrama. Ona je dodala da je BCG vakcina koja se koristi u pomenutoj klinici proizvedena u Bugarskoj, koristi se od 1991. godine „svuda u svetu”, a odobrila ju je Agencija za lekove Republike Srbije i Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”. „Jeste napravljen propust, ali nije bio ugrožen život nijednog deteta.

Ministarka je navela da su zaposleni, čim su shvatili grešku, preduzeli sve mere i da je napravljen spisak sve te dece, a da je Institut ”Batut” obavestio roditelje. Prema njenim rečima, deca iz Beograda će primiti BSŽ vakcinu u „Narodnom frontu“, a ostale bebe iz unutrašnjosti u domovima zdravlja. Grujičić je ukazala na to da je grešku napravila medicinska sestra, dodavši da je zbog toga direktor “Narodnog fronta”  Željko Miković ponudio ostavku, ali da ona nije prihvaćena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here