Davor Kalajžić – Teško da će Kosovo biti primljeno u Savet Evrope

0
59

Bivši diplomata Ujedinjenih nacija Davor Kalajžić je izjavio da smatra da će Kosovo teško biti primljeno u Savet Evrope ali ne isključuje mogućnost da se tako nešto uradi na silu i na brzinu da bi se učvrstila nezavisnost Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dobio još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova. „To je još jedna fascikla više u našem državnom sefu i to znači da pozicije, makar u organizaciji UN, snažimo. Radićemo i dalje i ćutaćemo, sve dok Kosovo ne krene o ulascima u neke nove institucje, i tada će se iznenaditi brojem zemalja i jasnom većinom koju imamo u UN. To nam svakako neće pomoći da izbegnemo sve probleme sa kojim ćemo se suočiti ,ali to je ono što mi možemo”, rekao je Vučić, ali nije otkrio o kojoj zemlji je reč. Kako ocenjuje međunarodnu poziciju Kosova i da li postoji mogućnost da ono bude primljeno u Savet Evrope pitali smo profesora Davora Kalajžića.

Kada je reč o indicijama da će Priština biti primljena u Savet Evrope, predsednik Aleksandar Vučić kaže da to nije novo i da se o tome priča već nekoliko meseci. „Sada su pustili to posebno po državama članicama gde su rekli da im nije potrebno da tzv. Kosovo bude deo UN da bi ga primili u Savet Evrope. To je dodatni pritisak na Srbiju, da prihvatimo papire koji ne postoje i o kojima ne smemo da govorimo i koje srećom ja nisam uzeo u svoje ruke pa ne mogu mene da optuže da smo ga pustili u javnost, jer ja ga fizički nisam preuzeo. Tako da je jasno da je neka druga strana jedan deo onoga što je tim papirima kao rešenje pisalo da su to pustili u javnost“, rekao je Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here