Darko Trifunović – Putin je sam sebi potpisao optužnicu aneksijom četiri ukrajinske oblasti

0
96

Potpisivanjem dokumenata o aneksiji četiri ukrajinske oblasti Vladimir Putin je sam sebi potpisao optužnicu i priznao agresiju izjavio je direktor Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost Darko Trifunović.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dokumente o aneksiji četiri ukrajinske oblasti, iako njegova vojska trpi neuspehe. Na ovaj način je „prihvaćen ulazak” Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona u sastav Ruske Federacije, navodi se u dokumentima. Ali ukrajinske vlasti navode da u dva regiona, Lugansku i Hersonu, ukrajinska vojska zauzima sve više sela. Putin je takođe potpisao dekret kojim se ozvaničava zaplena nuklearne elektrane u Zaporožju. Kako komentariše trenutnu situaciju u Ukrajini pitali smo Darka Trifunovića, direktora Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost.

Putinovo proglašenje ruske vladavine nad teritorijom Ukrajine, što je najveća aneksija u Evropi nakon Drugog svetskog rata, čvrsto su odbacile zapadne zemlje. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš nazvao je to nezakonitim kršenjem Povelje UN-a. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden oštro je osudio pripajanje ukrajinskih teritorija Rusiji. “Sjedinjene Države osuđuju lažni pokušaj Rusije da anektira suverenu ukrajinsku teritoriju”, izjavio je Bajden, a prenela globalna Televizija CNN. On je naveo da Rusija krši međunarodno pravo i gazi Povelju Ujedinjenih nacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here