Brnabić sa delegacijom MMF-a – Makroekonomska kretanja u Srbiji i svetu

0
49

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o tekućim makroekonomskim kretanjima u Srbiji i svetu, prioritetima za naredni period u različitim sektorima, kao i o budućem stendbaj aranžmanu sa tom finansijskom institucijom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić se sastala danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predvodio Jan Kes Martejn. Ona je tom prilikom istakla da je najvažnije da Srbija zadrži teško stečenu fiskalnu stabilnost, kao i da nastavi sa započetim reformama, pri čemu je u tom smislu upravo važan budući stendbaj aranžman sa MMF-om, o kome se pregovora tokom njihove aktuelne posete. Na sastanku je bilo reči i o energetskom sektoru, a premijerka je naglasila da Vlada ima tri prioriteta: diversifikaciju izvora snabdevanja, izgradnju novih kapaciteta, kao i energetsku efikasnost. Ona je, govoreći o prioritetima nove vlade, rekla da će to biti dalji privredni rast zasnovan na edukaciji, znanju i uslugama, nastavak investicija u IT, biotehnologiju i veštačku inteligenciju, kao i da će se raditi na digitalizaciji sistema zdravstvene zaštite i energetskog sektora.

Martejn je ocenio da je do sada Srbija pokazala otpornost svoje ekonomije u odnosu na nestabilna dešavanja u Evropi i svetu i da je važno nadalje praviti tzv. bafere, kako bi zemlja bila spremna na eventualne šokove. Prema njegovim rečima, važno je održati strogu monetarnu i fiskalnu politiku, pre svega zbog inflacije, pri čemu fiskalna politika treba da prati strogu monetarnu politiku. On je istakao i da MMF u tome želi da podrži Srbiju i da je zato značajan novi stendbaj aranžman, dodavši da je u pitanju važan program oko koga bi se obe strane saglasile. Martejn je pohvalio to što i dalje postoji visok nivo stranih direktnih investicija u Srbiju, a Brnabić je napomenula da se nastavlja i sa velikim javnim ulaganjima u kapitalne projekte.

Predsednica Vlade je naglasila da su važni inovativni načini da se poveća produktivnost ekonomije, kao što su dualno obrazovanje i inovacije, dodavši da investitori ne odustaju od ulaganja u Srbiju i da će, u tom smislu, biti još dobrih vesti. Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here