Cvijetin Milivojević o izveštaju Evropske komisije – Licemeran odnos prema Srbiji

0
56

Svojim poslednjim izveštajem Evropska komisija je pokazala licemeran odnos prema Srbiji jer nije objektivno sagledala stanje demokratije i vladavine prava u Srbiji, a istovremeno je zahtevala da Srbija svoju politiku uskladi sa spoljnom politikom EU rekao je politikolog Cvijetin Milivojević naglasivši da bi uvođenje sankcija Rusiji značilo gubitak svake iluzije da će Kosovo ostati u granicama Srbije.

Kako se navodi u novom godišnjem izveštaju Evropske komisije, tempo pregovora Srbije o pristupanju EU i dalje će zavisiti od normalizacije odnosa sa Kosovom. Sem toga, ističe se da je prioritetno da se Srbija uskladi za zajedničkom spoljnom politikom EU, uključujući i sankcije prema Rusiji. „Srbija se nije uskladila ni sa jednom restriktivnom merom EU i većinom deklaracija Visokog predstavnika protiv Rusije, zadržala je bliske veze sa Rusijom što dovodi u pitanje strateški pravac Srbije“, ističe se u dokumentu. Kako komentariše najnoviji izveštaj Evropske komisije pitali smo politikologa Cvijetina Milivojevića.

Godišnji izveštaj Evropske komisije nije bio povoljan po Srbiju. Zamerki je bilo dosta, pre svega po pitanju usklađivanja spoljne i bezbednosne politike sa Evropskom unijom, to jest neuvođenja sankcija Rusiji, što je počelo da se dovodi u vezu sa strateškim opredeljenjem Srbije. Emanuel Žiofre, šef Delegacije Eu u Srbiji je rekao da ne postoji nikakav rok koji je dat Beogradu, ali da to pitanje privlači veliku pažnju u evropskim prestonicama, u Evropskom parlamentu i uopšte u Briselu, jer je to pitanje koje se tiče budućnosti celog kontinenta, bezbednosti i prosperiteta. „Evropska komisija je u ovogodišnjem izveštaju utvrdila da je Srbija po pitanju usklađivanja spoljne i bezbednosne politike sa EU nazadovala, ali se mi nadamo da će se u potpunosti priključiti našem zajedničkom suprotstavljanju ruskoj agresiji. Cilj sankcija je da se zaustavi ruska ratna mašinerija, rekao je Žiofre.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here