Milica Đurđević Stamenkovski – Zajednica srpskih opština je produkt Briselskog sporazuma

0
229

Zajednica srpskih opština je produkt Briselskog sporazuma koji je takođe izrađen po planu i uputstvima i nemačkih ali i drugih zapadnoevropskih zvaničnika i predstavnika izjavila je predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

Nemačkoj Fondaciji “Fridrih Ebert Štiftung” i Evropskom institutu za mir poveren je zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština koji bi trebalo da sadrži primedbe srpskih i albanskih nevladinih organizacija na Kosovu i Metohiji, i koji bi trebalo da se nađe na stolu specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka. U nacrtu statuta odmah upada u oči potencijalno najopasnija zamka njihovog predloga: sve mora da bude urađeno u skladu sa zakonima i ustavom lažne države Kosovo. Kako komentariše to što nacrt izrađuju nemačka fondacija i Evropski institut za mir, ali i predlog da se sve radi u skladu sa zakonom i ustavom Kosova i koliko to može biti opasno po Srbe na Kosovu pitali smo predsednicu Srpske stranke Zavetnici Milicu Đurđević Stamenkovski.

Pravnik Milan Antonijević nije isključio mogućnost da se pojedine nevladine organizacije, poput nemačke Fridrih Ebert Štiftung i druge, trenutno bave pravljenjem nekog modela za nacrt Statuta Zajednice srpskih opština na KiM i tako, kako je rekao, pokušavaju da doprinesu pregovaračkom procesu. Antonijević je tako odgovorio na pitanje da li ima saznanja, da je Fondaciji Fridrih Ebert Štiftung i Evropskom institutu za mir poveren zadatak izrade nacrta Statuta ZSO, na kojem su pomenute organizacije radile poslednjih meseci, a čija bi revidirana verzija, sa unetim primedbama srpskih i albanskih NVO sa KiM, trebalo da završi na stolu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here