Protest ispred Informera zbog opšte mizoginije u društvu

0
47

Ispred redakcije tabloida „Informer“ održan je peti protest koji organizuje „Ženska solidarnost“ zbog, kako kažu organizatorke, opšte mizoginije u društvu i stanja u medijima i institucijama po tom pitanju. Glavna poruka okupljenih je da mediji i institucije neće imati mira dok za sve žene i devojčice ne bude pravde.

Po peti put je organizovan protest ispred redakcije „Informera“ koji je pre mesec dana objavio intervju sa višestrukim silovateljem, a koji se nakon što je usledio bes dela javnosti pravdao da je to uradio zarad javnosti i kako bi silovatelja sklonio sa ulice. Organizatorke iz „Ženske solidarnosti“ kažu da je slučaj „Informer“ samo povod, ali da je problem mizoginije daleko veći i da je proširen u celom društvu. Demonstrantkinje su ispisale grafite na ulazu u redakciju tog tabloida. Kažu da nepoštovanje žena i relativizacija nasilja nad ženama u srpskim medijima nisu počeli juče, ali da ta „tradicija“ treba da se okonča što pre.

Učesnice protesta poručile su da su i dalje besne i da ko neće da ih čuje, moraće. Na skupu je rečeno i da najavljeno pooštravanje kazni za silovanje nije dovoljno jer institucije ne rade svoj posao. Demonstrantkinje su glasno negodovale zbog imenovanja Bratislava Gašića na mesto ministra unutrašnjih poslova i člana Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost. Sa protesta su upućeni zahtevi da se formira registar silovatelja i da se zaustavi budžetsko finansiranje tabloida koji ne poštuju žene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here