Brnabić – Cene struje i gasa će se podizati u skladu sa rastom plata i penzija

0
64

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, izjavila je da će cene struje i gasa morati da se dižu u jednom trenutku, ali je naglasila da će to biti uslovljeno rastom plata i penzija.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će morati da se diže cena stuje kao što će morati da se diže cena gasa, ali da postoje dve stvari koje su važne i koje će to uslovljavati. „Prva je rast plata i penzija u Republici Srbiji. Dakle, koliko mi možemo da štitimo kupovnu moć naših građana i to ćemo i dalje raditi, zato što ne možemo da dižemo cenu na način da upropastimo sve ono što smo radili u poslednjih osam godina. Dakle, moramo da guramo naviše životni standard građana i da, naravno, idu cene struje gore, ali da to bude na jednom održivom nivou“ – rekla je Brnabić.

Ukazala je da je veoma bitno u ovom trenutku zaštititi privredu i preduzeća. „Druga stvar koja je izuzetno važna jeste da i u ovoj krizi mi moramo da štitimo našu privredu, naša preduzeća tom subvencionisanom cenom i struje i gasa, kako bi oni bili konkurentni, zato što ćete imati neke zemlje EU, kao što je Nemačka, koje će davati šakom i kampom finansijske subvencije svojim preduzećima“.

Kada je reč o energentima, premijerka je rekla da je učinjeno sve da bude dovoljno gasa i struje za predstojeće mesece. „Prilično smo se dobro spremili. Mi sada imamo u našim gasnim skladištima – u Banatskom dvoru i u gasnim skladištima u Mađarskoj, gasa dovoljno za dva meseca najintenzivnijeg zimskog korišćenja gasa“ rekla je Ana Brnabić i dalje istakla da Srbija ima oko 100.000 tona mazuta, a da se nabavljaju i dodatne količine, kako bi se pomoglo onim institucijama ili lokalnim samoupravama koje se nisu spremile.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here