Orlić sa ambasadorom Kipra – Dalje unapređenje saradnje i partnerstva

0
81

„Tradicionalno izvanredni bilateralni odnosi dve zemlje zasnovani su na istorijski potvrđenoj bliskosti, čvrstom prijateljstvu i solidarnosti dva naroda“, poručio je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić tokom današnjeg sastanka sa ambasadorom Kipra u Republici Srbiji Nj. E. Dimitrosom Teofilaktuom.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa ambasadorom Kipra u Republici Srbiji Nj. E. Dimitrosom Teofilaktuom. Sagovornici su istakli međusobnu odlučnost da se saradnja Srbije i Kipra dodatno unapredi u svim segmentima, a snažno partnerstvo dve zemlje je, kako su istakli, potvrđeno i održavanjem zajedničkih sednica dve vlade, kao i trilateralnih sastanaka Srbije, Kipra i Grčke. Predsednik Skupštine Srbije i ambasador Teofilaktu su se saglasili da je međuparlamentarna saradnja na najvišem nivou, čemu svedoči činjenica da predsednici dva parlamenta redovno razmenjuju posete.

Orlić je zahvalio na principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja tzv. „Kosova“, čime Republika Kipar doprinosi očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije. Informisao je ambasadora Teofilaktua o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini i jednostranim potezima Prištine kojima se ugrožava bezbednost i preti miru. „Posledice ovog pitanja nadilaze granice Srbije, i upravo aktuelna situacija u svetu pokazuje da su naša upozorenja bila opravdana. Danas je jasno da su priče o KiM kao „sui generis“ slučaju bile samo obmana. Tako nešto u praksi ne postoji, već postoji opasan presedan koji je potencijalna pretnja za mnoge u svetu“, poručio je dr Orlić, dodajući da Srbija, uprkos nemogućim uslovima, ostaje posvećena borbi za mir i dijalog. Teofilaktu je podvukao da Kipar zadržava svoju poziciju po pitanju KiM, te da utvrđeni principi moraju da važe za sve. „Naše dve zemlje su ponosne, odlučne i uprkos izazovima i pritiscima, nastaviće da čuvaju međunarodno pravo“, rekao je ambasador Kipra.

Tokom sastanka je izražena spremnost da se politički dobri odnosi dve države pretoče u snažniju ekonomsku saradnju. „Učiniću sve da investitorima na Kipru predstavim Srbiju i upoznam ih sa poslovnim ambijentom i izuzetnim uslovima za ulaganje koji postoje u vašoj zemlji“, zaključio je ambasador Teofilaktu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here