Potpisani sporazumi za veću mobilnost na Balkanu

0
55

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, premijeri Crne Gore i Albanije – Dritan Abazović i Edi Rama, predsednik Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i predsednik Vlade privremenih institucija samouprave na Kosovu Aljbin Kurti potpisali su na Samitu Berlinskog procesa tri sporazuma o mobilnosti.

Sporazumima, koji su potpisani u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i generalne sekretarke Saveta za regionalnu saradnju Majlinde Bregu, omogućava se putovanje uz ličnu kartu u regionu i međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme. Sporazumom o slobodi kretanja i boravka građana, odnosno o uzajamnom priznavanju ličnih karata, pojednostavljuje se prelazak granice/administrativnih prelaza stanovnika Zapadnog Balkana, jer on predviđa da je za prelazak dovoljno posedovanje lične karte. Predviđeno je da će strane pojednostaviti administrativne postupke za ulazak, tranzit i kratki boravak stanovnika Zapadnog Balkana sa ličnim kartama.

Sporazumom o priznavanju akademskih kvalifikacija reguliše se međusobno priznavanje fakultetskih diploma, nastavak studija i pravila o upotrebi stečenih kvalifikacija, uključujući pristup tržištu rada. Sporazum predviđa da se period priznavanja diploma sa postojećih nekoliko meseci skrati na maksimalno 14 dana. Takođe, omogućava se mobilnost studenata i akademskog osoblja na Zapadnom Balkanu na osnovu Lisabonske konvencije o priznavanju diploma, Bolonjskog procesa i relevantnih pravila EU. Za početak će se primenjivati na državnim univerzitetima i postepeno će se proširiti na privatne univerzitete. Uspostavljaju se i zajednički standardi i procedure za priznavanje kvalifikacija i ukidaju postojeće naknade za priznanje visokoškolskih kvalifikacija za studente. Ukidanjem suvišne papirologije i procedura, građani regiona će moći lakše da studiraju i rade, sa glavnim ciljem da se omogući cirkulacija mladih u regionu.

Sporazum o međusobnom priznanju profesionalnih kvalifikacija za lekare, stomatologe i arhitekte predviđa automatsko priznavanje profesionalnih kvalifikacija za odabrane profesije, koje nedostaju na tržištu rada i omogućava pružanje usluga doktora medicine, stomatologa i arhitekti na Zapadnom Balkanu, na osnovu Direktive EU o priznavanju stručnih kvalifikacija. Ovim sporazumom se uspostavlja jedinstvena primena pravila i stvara osnov za mobilnost profesionalaca širom regiona. Dokument obuhvata tri profesije i stvara osnovu za pregovore za još četiri profesije – babice, medicinske sestre, farmaceute i veterinare u narednom periodu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here