Dragan Petrović – Britanska geopolitika negativno tretira i Ruse i Srbe

0
70

Britanska geopolitika negativno tretira i Ruse i Srbe, pa ne čudi poređenje sa negativnom konotacijom Putina i Miloševića od strane bivšeg birtanskog premijera Borisa Džonsona, smatra naučni savetnik Dragan Petrović dodajući da je u ovom slučaju Miloševiću upućen kompliment.

Bivši britanski premijer Boris Džonson dao je intervju u kojem je ruskog predsednika Vladimira Putina uporedio sa nekadašnjim predsednikom Srbije i ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem. Rekao je da je Putin „katastrofalno pogrešio“ kad je odlučio da napadne Ukrajinu. „Svi mi u britanskoj vladi pročitali smo njegov suludi esej o Ukrajini, koji je objavio prošlog leta. On je fundamentalno pogrešno procenio Ukrajinu.  Bilo je to kao da čitate Slobodana Miloševića na temu Kosova“, rekao je Džonson. Da li se Slobodan Milošević i Vladimir Putin mogu porediti i po čemu pitali smo naučnog savetnika Dragana Petrovića.

Oni koji zastupaju stav da se Milošević i Putin ne mogu uporediti, kao i da se ne mogu uporediti Ukrajina i Rusija navode da je za vreme rata, južna srpska pokrajina bila u sastavu Srbije i za Veliku Britaniju i za ceo svet. Tako da je Srbija branila svoju teritoriju u međunarodno priznatim granicama. S druge strane, Ukrajina i Rusija su dve države. Zapadni političari, gde spada i DŽonson, tvrde da je kosovski slučaj “sui generis” odnosno da je jedinstven, a 1999. i kasnije kada su krenuli da priznaju lažnu državu govorili su da ovaj presedan neće jednog dana otvoriti Pandorinu kutiju. Ako je tako, otkud sada poređenje Kosova i Ukrajine?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here