Sastanak Vladimira Orlića i ambasadora Bugarske

0
58

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa ambasadorom Republike Bugarske u Republici Srbiji Nj. E. Petkom Dojkovim, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji u regionu i daljem unapređenju saradnje u oblastima od obostranog interesa, posebno na planu ekonomije, infrastrukture i energetike, ističući izgradnju gasnog interkonektora između dve zemlje kao jedan od prioritetnih projekata.

Kako su konstatovali predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić i ambasador Bugarske u Srbiji Petko Dojkov bilateralni odnosi Srbije i Bugarske su vrlo dobri, a politički dijalog intenzivan i razvijen. Govoreći o parlamentarnoj saradnji, izražena je spremnost za njeno dalje produbljivanje kroz nastavak dinamične razmene poseta na najvišem nivou, ali i na nivou radnih tela i poslaničkih grupa prijateljstva. Orlić je iskoristio priliku da tokom sastanka uputi čestitku povodom izbora novog predsednika Narodnog sobranja Republike Bugarske Veždija Rašidova i poželi mu uspeh u radu.

Predsednik Skupštine Srbije informisao je ambasadora Dojkova o pritiscima, pretnjama i otvorenom teroru sa kojima se suočava srpski narod na KiM, te istakao da će Beograd, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, uprkos nemogućim uslovima, nastaviti da vodi odgovornu politiku mira i dijaloga. „Predstavnici Srba sa KiM su veoma zabrinuti, jer ono što Aljbin Kurti radi prethodnih dana postaje gore iz dana u dan. Predsednik Srbije se stara da sačuva dijalog i nađe rešenje, dok sa druge strane nailazimo na očigledan pokušaj da se situacija dovede do eskalacije. Potpuno je jasno kakva je čija uloga u ovom trenutku i ko je generator problema, a ko se trudi da sačuva mir. Srbija će biti uz svoj narod“, poručio je Orlić. Predsednik Narodne skupštine je zahvalio Bugarskoj na podršci koju pruža Srbiji u evropskim integracijama i istakao posvećenost regionalnoj saradnji i inicijativi „Otvoreni Balkan“ koja obezbeđuje ekonomski podstrek, pod uslovom da se u regionu sačuva mir.

Ambasador Bugarske je pozdravio odnos Srbije prema nacionalnim manjinama, postojeći zakonodavni okvir kojima se njihova prava štite, kao i činjenicu da je u okviru nove Vlade Srbije formirano i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Izrazio je nadu da će srpska strana nastaviti da pruža potrebne uslove za primenjivanje prava bugarske nacionalne manjine, u skladu sa najboljim evropskim praksama. Sagovornici su tokom sastanka govorili i o mogućnostima za dalje intenziviranje već odlične robne razmene i zajednički ocenili da sektor turizma ima veliki potencijal za doprinos ukupnom ekonomskom razvoju obe zemlje, te je bilo reči o unapređenju saradnje i u ovoj oblasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here