Tanja Miščević – Usklađivanje vizne politike Srbije sa viznom politikom EU je progresivno

0
46

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević izjavila je danas da je usklađivanje vizne politike Srbije sa viznom politikom Evropske unije progresivno i da bi u momentu stupanja u članstvo ono trebalo da bude stoprocentno.

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević je, na sednici Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, na kojoj je razmatran Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, rekla da to važi i za usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Ministarka je objasnila da je nazadovanje koje je zabeleženo u Izveštaju po pitanju usklađivanja sa spoljnom politikom EU rezultat neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji. Ona je rekla da je to rezultat opadanja procenta prihvatanja spoljnopolitičkih odluka, ali da nema nikakvog razilaženja u vrednostima, istakavši da je Srbija vrlo čvrsto podržala teritorijalni integritet Ukrajine i da zajedno sa EU prihvata rezolucije Ujedinjenih nacija koje se odnose na ova pitanja. Tu nema odustajanja od zajedničke spoljne i bezbednosne politike, poručila je Miščević, podsetivši na učešće Srbije u misijama EU, što su, takođe, pokazatelji koji se mere u vrednosnom smislu.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo zbog najavljene pomoći EU u iznosu od 165 miliona evra građanima i malim i srednjim preduzećima u Srbiji kako bi prebrodili energetsku krizu. Ona je naglasila da je jučerašnjim potpisivanjem tri sporazuma o mobilnosti u okviru Berlinskog procesa unapređena oblast regionalne saradnje za koju se zalaže Srbija, ne samo zato što je to uslov, već što je neophodnost. Ministarka je, kada je reč o osnovnom klasteru, koji se tiče vladavine prava, navela da je u toku javna rasprava o pet predloga sudsko-tužilačkih zakona, kao i da je otvoren konkurs za izbor direktora Agencije za borbu protiv korupcije, pri čemu je najavila i izradu nacrta strategije za borbu protiv korupcije. Ministar informisanja me je obavestio da je ponovo započeo razgovor sa radnom grupom koja je radila na medijskoj strategiji kako bi dva medijska zakona što pre bila završena, prenela je Miščević. Ona je rekla i da će uskoro biti formiran Savet za saradnju sa civilnim društvom, dodavši da će proces pregovora i dalje pratiti Nacionalni konvent.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here