Ušteda struje – Potrošeno 14% manje struje nego prošle godine, najveća ušteda u Beogradu

0
58

Potrošači u Srbiji su ovog oktobra, prema podacima Elektrodistribucije Srbije (EDS), potrošili 14,34 odsto manje struje nego istog meseca 2021. godine. Najveće smanjenje među pet distributivnih centara, koliko ih ima u sistemu Elektrodistribucije, bilo je u Beogradu, a najmanje u Kraljevu.

“U distributivnom području Beograd protok električne energije u oktobru ove godine iznosio je oko 547,5 miliona kilovat časova, što je za 18,91 odsto manje u odnosu na oktobar prošle godine, u Novom Sadu protok je bio 597 miliona kilovat časova, za 12,92 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine”, naveli su u Elektrodistribuciji Srbije. U distributivnom području Kragujevac protok električne energije u oktobru bio je 148 miliona kilovat časova, 13,86 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, a u Nišu 349 miliona ili 14,31 odsto manje nego u oktobru 2021. godine. Protok električne energije u oktobru u Kraljevu je prema podacima EDS, bio 526 miliona kilovat časova, što je 10,91 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine.

“Prilikom ocene ovih podataka treba imati u vidu različite uzroke koji utiču na visinu potrošnje električne energije u ovoj i u prošloj godini, poput vremenskih uslova, prosečne dnevne temperature”, objasnili su u Elektrodistribuciji. Prema podacima Elektrodistribucije upravo je beogradski distributivni centar najviše smanjio potrošnju. Zgrada Generalnog sekretarijata predsednika Srbije u septembru je najviše “uštedela” struje ako se pogledaju državni organi. Prema podacima Uprave za zajedničke poslove republičkih organa predsedništvo je uštedelo 31,24 odsto električne energije, a Vlada Srbije 16,49 odsto. Sveukupna ušteda struje u tim državnim organima bila je u septembru tek 6,24 odsto. Ministarstva koja se nalaze u Nemanjinoj 22-26 smanjila su potrošnju kilovata za svega 4,64 odsto, a skromna ušteda električne energije od 3,56 odsto bila je u Palati Srbija na Novom Beogradu.

Vlada Srbije preporučila je Elektroprivredi Srbije da domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije odobri popuste od 15 do 30 odsto na mesečni račun od 1. oktobra do 31. marta 2023. godine. Popusti će se primenjivati, kako naglašava EPS, na obračun za tekući mesec, koji sadrži utrošenu energiju, trošak snabdevača i obračunsku snagu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here