Tribina „Kronova bolest i ulcerozni kolitis“ – Tačan uzrok bolesti i dalje nepoznat

0
58

U Kulturnom centru u Zrenjaninu u utorak, 8. novembra, održana je tribina na temu „Kronova bolest i ulcerozni kolitis“.

Po prvi put je u našem gradu održana edukativna tribina na temu “Kronova bolest i ulcerozni kolitis’’. Reč je o zapaljenskim bolestima creva, neizlečivim, autoimunim bolestima od kojih sve više ima obolelih, čak i među decom. Lekari Kliničkog centra Srbije i Vojvodine i Opšte bolnice u Zrenjaninu govorili su o prevenciji bolesti, pravilnoj dijagnozi i načinima lečenja Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Incijator održavanje tribine je Zrenjaninac Igor Jović, koji od 2010. godine boluje od ulceroznog kolitisa. Želja mu je bila da se na ovu bolest obrati pažnja i da se ovom tribinom pruži prilika našim sugrađanima da saznaju nešto više o samoj bolesti i problemima sa kojima se susreću bolesni i njihove porodice.

O bolestima od kojih oboleva sve više ljudi, pogotovo mladih, govorili su vrhunski stručnjaci iz ove oblasti. Dr Tatjana Jocić iz Kliničkog centra Vojvodine istakla je da danas postoji oko 400 pacijenata koji se nalaze na biološkoj terapiji koja predstavlja najsavremeniji vid lečenja.

Tačan uzrok ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti i dalje je nepoznat. Zna se da određeni tip ishrane i stres mogu isprovocirati pojavu ulceroznog kolitisa, ali to su samo provocirajući faktori, ali ne i uzroci ove bolesti. Prema podacima Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije u našoj zemlji od ovih hroničnih zapaljenskih bolesti creva, boluje oko 8.000 ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here